Paragrafen

Verbonden Partijen

Het openbaar belang dat door de verbonden partij wordt behartigd

De gemeente Rheden heeft in 2017 een groot deel van haar bedrijfsvoeringstaken ondergebracht in De Connectie. In de bedrijfsvoering organisatie De Connectie werken Arnhem, Renkum en Rheden samen op het gebied van bedrijfsvoeringstaken.

Zeggenschap

De gemeente Rheden wordt in het bestuur vertegenwoordigd door de portefeuillehouder bedrijfsvoering.

Programmadoelstelling

De Connectie draagt bij aan de doelen benoemd in paragraaf E. Bedrijfsvoering en Programma 3 Bestuur en organisatie.

De beleidsvoornemens

De Connectie komt voort uit een gezamenlijke noodzaak en behoefte van de gemeenten om de krachten te bundelen op het gebied van bedrijfsvoering. De doelen van deze samenwerking zijn geformuleerd als de 5 K’s: Kwaliteit van de (digitale) dienstverlening minimaal op hetzelfde niveau te houden, Kosten reduceren (door leveren van meer kwaliteit en/of lagere kosten), Kwetsbaarheid verkleinen (door het bieden van continuïteit), Kansen te bieden aan medewerkers. Met de later toegevoegde K van klant wordt expliciet het belang van goede samenwerking met de gemeenten en andere afnemers en de klantgerichte dienstverlening binnen die samenwerking, benadrukt.
Het is belangrijk om met focus op de doelen van de samenwerking balans te vinden tussen de begrotingen van de gemeenten en de noodzakelijke en wenselijke aanpassingen in de bedrijfsvoering naar aanleiding van autonome ontwikkelingen.
Hiertoe is er in 2023 in het bijzonder aandacht geweest voor twee trajecten: ten eerste de ontwikkeling naar outputsturing en – bekostiging. Dit kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het verkrijgen van inzicht in en het sturen op afnamevolumes door gemeenten en hiermee op het kostenniveau van de bedrijfsvoering. Dit inzicht is met name gericht op de kosten (zowel direct als indirect) van de werkzaamheden die wij van De Connectie vragen. In 2023 zijn stappen gezet richting deze outputsturing.
Een tweede traject is gericht op de regie op onze informatievoorzieningsketen. In deze digitale tijd wordt de informatievoorziening steeds belangrijker en raakt al onze processen, dus ook de dienstverlening aan inwoners. We werken nauw samen met de Connectie, de gemeente Arnhem en Renkum wat maakt dat we deze regie samen oppakken. In 2023 hebben we een onderzoek laten uitvoeren naar het organiseren van het opdrachtgeverschap in de informatievoorzieningsketen. Naar aanleiding van dit onderzoek gaan wij de randvoorwaarden die nodig zijn voor goed opdrachtgeverschap op orde brengen. Daarnaast stellen wij een programma vast dat is bedoeld om kansen tot samenwerking beter te benutten en de sturing op de verschillende opgaven te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van de strategische informatievoorzieningsagenda.

Financiële informatie

Financieel overzicht

(x € 1.000)

Jaar

Eigen Vermogen

Vreemd Vermogen

Resultaat

Bijdrage van gemeente

Bijdrage aan gemeente

2022 JR

1.884

37.850

421

7.253

0

2023 JR

Risico’s

Risico’s
De programma’s 1Connect en 2Connect, gericht op een gemeenschappelijk ICT omgeving, zijn afgerond in 2023. Zoals verwacht, hebben deze programma’s dan ook geen risico’s meer  opgeleverd in 2023.
In 2023 is een start gemaakt met het verder uitwerken van het kostprijsmodel. Het kostprijsmodel is een rekenystematiek dat meer inzicht biedt en ons beter in staat stelt invloed uit te oefenen op de gemeenschappelijke kosten. Het risico bestaat dat de invoering van het kostprijsmodel leidt tot een nieuwe kostenverdeling tussen de 3 deelnemende gemeenten. Een hogere bijdrage kan het gevolg hiervan zijn.
Dreiging op het gebied van Informatieveiligheid en privacy vragen om een voortdurende actieve houding ten aanzien van informatieveiligheid. Gemeente Rheden neemt op onderdelen deel aan een programma met als doel de informatieveiligheid te vergroten. Dit betreft een drie jarig programma dat is opgesteld door gemeente Arnhem en De Connectie. Het programma bestaat onder andere uit projecten voor Bewustwording, Identity & Access Management (IAM)3 en Business continuity management (BCM)4.
In 2023 zijn er stappen gezet om het missen van besparingspotentieel door onbenutte kansen om te harmoniseren en te standaardiseren, zoveel mogelijk te voorkomen.
Het vinden van balans tussen willen en kunnen is onverminderd actueel in 2023. De ontwikkelingen in de groei van het gemeentefonds leiden tot een mogelijke aanpassing van de indexatie. Hiervoor moet een nieuwe balans gevonden worden in de begrotingen van de gemeente. Deze nieuw gezochte balans kan op gespannen voet komen te staan met de noodzakelijke en wenselijke aanpassingen in de bedrijfsvoering naar aanleiding van autonome (wettelijke) ontwikkelingen.
Voor de volledige lijst met financiële risico’s verwijzen we u graag naar de jaarstukken 2023 van De Connectie.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 14:18:47 met de export van 07/15/2024 14:14:50