Paragrafen

Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid (Woo)

Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid (Woo)

De openbaarheidsparagraaf is een verplichte paragraaf in de jaarstukken. De verplichting komt voort uit artikel 3.5 van de Wet open overheid (Woo) en artikel 28 van de Financiële verordening gemeente Rheden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl). Uit deze artikelen volgt dat bepaalt dat een bestuursorgaan als de gemeenteraad in de jaarlijkse begroting en verantwoording aandacht besteedt aan de beleidsvoornemens en uitvoering van de Woo. Deze begroting en jaarlijkse verantwoording vloeien voort uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).

Met de verplichte openbaarheidsparagraaf wordt beoogd om een impuls te geven aan de actieve openbaarheid. In deze paragraaf geven wij u inzicht in de voortgang op de beleidsvoornemens en rapporteren wij over de openbaarmaking.

Digitaal Rheden

Nieuwe wet- en regelgeving maar ook de digitalisering van de samenleving dwingt ons om verder te digitaliseren en de informatievoorziening te verbeteren. De implementatie van de Wet open overheid is een belangrijk onderdeel van het Programma Digitaal Rheden.

De Woo

De Wet open overheid is op 1 mei 2022 inwerking getreden. Het doel van de Woo is een transparante overheid. Enerzijds wordt dit bereikt door de passieve openbaarmaking, welke ook al onder de voorganger de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van toepassing was. Daarmee kan een inwoner een verzoek tot openbaarmaking van informatie doen.
De Woo voegt daar de actieve openbaarmakingsplicht aan toe.  De gemeente krijgt de verplichting om documenten uit elf informatiecategorieën uit eigen beweging openbaar te maken. De invoering van de Woo is gefaseerd, waarbij de actieve openbaarmakingsplicht op een nader bekend te maken tijdstip in delen zal worden ingevoerd.  Als eerste zal een start zal worden gemaakt informatie die relatief eenvoudig openbaar te maken is.

Daarnaast eist de Woo dat de informatiehuishouding van de gemeente op orde is. Informatie moet beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren zijn.  

Stand van zaken

De projectgroep Implementatie Woo bestaat op dit moment uit vijf projectleden en een projectleider. De ervaringen die wij in 2022 en 2023 hebben opgedaan nemen wij mee richting 2024. In 2022 en 2023 hebben we er voor gezorgd dat de basale zaken op orde zijn. Voor 2024 en verder hebben we nog een flinke uitdaging.  
We hebben een inventarisatie gemaakt van de behoefte aan anonimiseringssoftware binnen Rheden, waarna is besloten tot aanschaf. Met deze software kunnen documenten makkelijk en snel worden geanonimiseerd: dit is noodzakelijk wanneer het om grote aantallen documenten gaat die vanwege de actieve openbaarmakingsplicht geanonimiseerd gepubliceerd moeten worden.
De anonimiseringssoftware wordt ingekocht samen met de gemeente Arnhem, de gemeente Renkum en De Connectie in het kader van de harmonisatie.
De Connectie is immers een belangrijke partner in de implementatie van de Woo, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het beheer van veel ICT-toepassingen binnen Rheden. Er wordt structureel overleg gevoerd en over en weer informatie gedeeld.
Door de projectgroep worden stappen gezet om de behandeling van Woo-verzoeken efficiënter en meer gecentraliseerd in te richten. Zo zal een Woo-adviseur aangesteld die verantwoordelijk is voor de het binnen de organisatie verdelen en behandelen van de ontvangen Woo-verzoeken.
De activiteiten die moeten worden uitgevoerd om aan de verplichtingen van de Woo te kunnen voldoen zijn (voor zover op dit moment mogelijk) in beeld gebracht. Daarbij is een planning opgesteld. Hoe meer informatie over de manier van implementatie door gemeenten en de benodigde -toepassingen vanuit het Rijk beschikbaar komt, hoe beter de projectgroep in beeld kan brengen welke activiteiten binnen Rheden uitgevoerd dienen te worden.
Een groot deel van de Woo-verzoeken werd via de website https://www.rheden.nl/Organisatie_en_bestuur/Wet_open_overheid_Woo ingediend en ook digitaal afgehandeld. In 2023 ontving de gemeente 23 Woo-verzoeken.
Via de website www.officielebekendmakingen.nl  en genoemde website van onze gemeente worden naast bepaalde documenten van de raad en het college, ook de documenten waar in het kader van een Woo-verzoek om is om verzocht al actief openbaar gemaakt. Zo doen we er ervaring op met het actief openbaar maken van documenten.
Het Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP) heeft de Woo-index gerealiseerd. De Woo-index verwijst naar documentcollecties die al elders door bestuursorganen op internet zijn gepubliceerd en de zoekfunctie maakt de documenten in deze collecties centraal doorzoekbaar. De gemeente Rheden is in 2023 aangesloten op de Woo-index.
De documenten uit de overige informatiecategorieën worden in Rheden nog niet actief openbaar gemaakt. We volgen hierbij de definities en de wettelijke planning van het Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 14:18:47 met de export van 07/15/2024 14:14:50