Programma's

3. Bestuur en organisatie

Dienstverleningsagenda

Doel

Voortgang

Een klantgerichte en adequate dienstverlening aan inwoners, ondernemers en instellingen (Dorus Klomberg)

Er is in 2023 hard gewerkt aan de digitale toegankelijkheid van onze dienstverlening. Ook is een besluit voorbereid om in 2024 te komen tot een portal voor het Sociaal Domein: I-participatie. Daardoor worden in één implementatie vrijwel alle producten en diensten van het sociaal domein digitaal toegankelijk.

Kansengelijkheid en inclusie

Doel

Voortgang

Wij geven elke inwoner gelijke kansen  (Dorus Klomberg)

Er wordt met de doelgroepen gewerkt aan een  Lokale Inclusie Agenda. Tevens wordt voor dit thema de samenwerking met Arnhem verkend.

Inwonersparticipatie

Doel

Voortgang

Actief betrekken van inwoners en ondernemers bij besluitvorming (Dorus Klomberg)

Er wordt gewerkt aan een Duurzaamheidsagenda, waarin de punten uit het Burgerakkoord worden omgezet in concrete activiteiten.
De duurzaamheidsagenda is een meerjarenagenda voor de periode 2023 – 2026 met een ‘lichte doorkijk’ naar de langere termijn. In de duurzaamheidsagenda staat omschreven welke concrete activiteiten en projecten de gemeente, inwoners, ondernemers en/of maatschappelijke instellingen voor de periode van 2023 – 2026 gaan oppakken. Oplevering zou plaatsvinden in juni 2023, dat wordt oktober 2023.

De nota Participatiebeleid heeft ook vertraging opgelopen. Naar verwachting is deze nota Q2 2023 gereed ipv Q1.

Regionale samenwerking en internationale betrekkingen

Doel

Voortgang

Verbetering samenspel Omgeving - Gemeenteraad – College - organisatie (Carol van Eert)

Onder regie van de Raad is een meervoudig traject gestart om het samenspel te verbeteren. Dit loopt nog tot in 2024 door.

Vaststelling Lange Termijn Visie (Carol van Eert)

Er is nog geen lange termijn visie. We zijn reactief op verzoeken van buurgemeenten voor verdere samenwerking (Rozendaal, Doesburg, Renkum).

Realisatie van toegevoegde waarde door samenwerking (Carol van Eert)

De samenwerking binnen de Groene Metropoolregio begint steeds meer vruchten af te werpen. In de notitie “Meerwaarde GMR voor Rheden” is dit nader uitgewerkt.

De samenwerking binnen de Connectie leidt tot steeds betere dienstverlening. Er wordt gewerkt aan een verdere verzakelijking van de relaties met de afnemers.

Vastgoedportefeuille

Doel

Voortgang

Verduurzaming van de vastgoedportefeuille  (Dorus Klomberg)

In het jaar 2023 hebben we de basis gelegd voor een gestructureerde uitvoering van de opdracht 'verduurzaming maatschappelijk vastgoed'. Hiervoor hebben we een rapportage opgesteld waarin de doelstellingen voor verduurzaming (zowel wettelijk, regionaal als gemeentelijk) zijn beschreven, evenals een gedetailleerd overzicht van de kenmerken van ons vastgoedportfolio. Op basis van de kenmerken, zijn de prioriteiten voor verduurzaming gesteld en een globale raming gemaakt voor verschillende projecten. Het uiteindelijke doel is om vanaf 2040 CO2-neutraal vastgoed te realiseren. Bij de prioritering zijn verschillende criteria zorgvuldig afgewogen. Criteria zijn onder meer: natuurlijke momenten groot onderhoud, ontwikkelingen gebruik en ontwikkelingen RO. Daarnaast worden enkele panden afgestoten, omdat deze niet meer een maatschappelijk doeleind dienen.
Het uitvoeringsprogramma om onze vastgoedportefeuille te verduurzamen zal in het 3e kwartaal 2024 aangeboden worden aan de raad ter besluitvorming. Hierin wordt het uitvoeringsplan uitgewerkt om te komen tot onze ambitie richting 2040.

Professionalisering organisatie

Doel

Voortgang

Rheden wil een professionele, klantgerichte en toekomstbestendige organisatie zijn, waar de inrichting van de organisatie ondersteunend is aan de visie en doelen (Gea Hofstede)

De co-creatie aanpak voor de organisatieontwikkeling is ingang gezet ('Expeditie Rheden'). Daarbij zijn de doelen bepaald maar is de keus gemaakt dit niet volledig uit te werken in een uitvoeringsplanning. De weg ernaartoe wordt in samenspraak met leiding en medewerkers gezamenlijk bepaald. Dat doen we bewust in haalbare en waar het moet kleine stappen.

Integrale veiligheid

Doel

Voortgang

Wij willen met elkaar een Rhedense samenleving zijn waarin iedere inwoners en ondernemer een veilige woon-, werk- en leefomgeving ervaart. (Carol van Eert)

-   Het integraal veiligheidsbeleid 2023-2026 en een mensenhandel aanpak is vastgesteld.
-   Er zijn tweejarige uitvoeringsplannen opgesteld per thema.
-   Er is een weerbaarheidsscan uitgevoerd over de Rhedense aanpak van ondermijning en aanbevelingen worden opgepakt.
-   Er is een garageboxen controle uitgevoerd om strijdig gebruik tegen te gaan.
-   Digitale veiligheid is bij ondernemers, ouderen en jongeren onder de aandacht gebracht.
-   Het onderwerp zorg en veiligheid is geborgd door de komst van een beleidsmedewerker.
-   Voor radicalisering en extremisme is een basistraining georganiseerd voor professionals.
-   Voor de jeugdaanpak is het convenant geactualiseerd.
-   Handhavingszaken worden daadkrachtiger opgepakt door de komst van een handhavingsjurist.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 14:18:47 met de export van 07/15/2024 14:14:50