Programma's

2. Leefomgeving

Energie- en warmtetransitie

Resultaat

Voortgang

Doel: De bebouwde omgeving in Rheden is in 2040 aardgasvrij met aandacht voor financiële ontzorging en handelingsperspectief voor een individuele aanpak.

Portefeuillehouder: Paul Hofman

In een tweede wijk is gestart met het opzetten van een WUP.

Het WUP in Dieren-West is vastgesteld. In Dieren-Stenfert en Ellecom wordt gewerkt aan een buurtgerichte aanpak. In de nieuwe energievisie zal bekeken worden in hoeverre dit ook een WUP gaat worden.

Geactualiseerde Warmtetransitievisie conform afspraken Warmtespoor RES.

De actualisatie in het kader van de RES volgt pas medio 2024. In een nieuwe energievisie (begin 2025 ) volgt een verregaande actualisatie van zowel de huidige wamtevisie als van de bestaande beleidskaders.

Inzicht in alternatieve warmtetechnieken, collectief en individueel

Er zijn in 2024 verkenningen uitgevoerd naar warmtenetten in Eerbeek en in Stenfert. De lessen daar helpen ons bij het verkennen van kansen en mogelijkheden. Ook in de Citydeal rondom verduurzaming bedrijfsterreinen leren we over techniek, Daarnaast zijn we betrokken bij het traject warmte uit water (aquathermie).

Keuze mate van ontzorging door gemeente bijvoorbeeld door de doorontwikkeling van het energieloket en een MEDO

In 2023 is de aandacht voor activering, bewustwording en communicatie geïntensiveerd. Het aanbod van energiecoaches en andere ondersteuning is uitgebreid. Sinds eind 2023 is er een energiewinkel in de wijk Dieren-West.

Vastgesteld wijk uitvoeringsplan Dieren West en borging naar uitvoeringsfase

Het WUP Dieren-West is vastgesteld en de uitvoeringsfase is begonnen. De opening  van de energiewinkel, de start van de MEDO-kwatiermaker en de start van een buurt klusbedrijf zijn concrete voorbeelden.

Doel: Inwoners en bedrijven zijn zich bewust van hun aandeel in de klimaatopgave en dragen hun steentje bij

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Een volwaardig klimaatplatform “Wat is jouw Rheden”.

De website heeft in 2023 een groter bereik en een belangrijke plaats als platform voor de brede duurzaamheidscommunity gekregen.

Een toolkit met methodes en inzichten voor bewustwording en actie

De ontwikkeling van een toolkit is niet langer een doel op zich maar wordt meegenomen in de plannen voor activering en bewustwording en de samenwerking met het onderwijs. Met alle (nieuwe) activiteiten en opgedane ervaringen ontstaat een brede toolbox van instrumenten.

Een pilot klimaatbewustzijn en actie in minimaal één wijk

In 2023 hebben we in meerdere wijken acties gehouden. De belangrijkste daarvan was het energiefestival in juni in Dieren-West. Bij lokale activiteiten (zoals de dorpsfeesten) zijn gerichte acties georganiseerd.

Een optimaal werkend Regionaal Energieloket

Het energieloket wordt door inwoners goed gevonden. Wel wordt het energieloket minder als "lokaal" ervaren. De evaluatie nemen we mee voor de keuzes in 2024 en verder.

Doel: In 2040 wekken wij alle energie die wij gebruiken duurzaam op

Portefeuillehouder: Paul Hofman

In 2030 is op grote daken in Rheden minimaal 25,5 MW aan vermogen opgesteld.

De uiteindelijke doelstelling ligt in 2030. Wij kunnen nu nog niet goed aangeven of wij op schema liggen. Belangrijke aandachtspunten zijn de capaciteit op het net en de financiering.

In 2025 is er minimaal 7 hectare aan zonnevelden in Rheden (op land en water) gerealiseerd.

De doelstelling is voor 2025. Afhankelijk van de besluitvorming over grootschalige opwek, de te ontwikkelen gebiedsvisie voor het gebied tussen Spankeren en Laag Soeren, bezien wij de verder planning en mogelijkheden. Ook netcongestie speelt een rol bij de voortgang op dit doel.

In 2025 zijn er minimaal 5 windmolens met een tiphoogte van 20 tot 50 meter in Rheden opgesteld.

Gezien de beperkingen vanuit natuurwetgeving vanwege de zone rond de Veluwe is plaatsing van windmolens in 2025 niet in de verwachting. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Wespendief, maar ook bijvoorbeeld beschermde vleermuizen. In de RES 2.0 is er geen wind opgenomen voor Rheden.

We nemen gezamenlijk de noodzakelijke stappen om te zorgen dat de energie die in 2040 wordt gebruikt duurzaam opgewekt is

We nemen op dit moment gezamenlijk de stappen die mogelijk zijn binnen de huidige kaders. Aangezien grootschalige opwek achter loopt met het doel en dat alleen met zon op daken de opgave niet realiseerbaar is, ligt het in deze fase niet in de lijn de verwachting dat we dit doel in 2040 halen. Hierbij kunnen we nu nog geen rekening houden met nieuwe ontwikkelingen.

Vernieuwing omgevingsbeleid

Resultaat

Voortgang

Doel: In 2023 werken we met de Omgevingswet

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Wij voldoen aan alle 19 eisen en 8 adviezen van de VNG.

We voldoen.

Onze systemen zijn gekoppeld aan de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en initiatiefnemers kunnen vragenbomen doorlopen.

We voldoen.

Besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving gaat sneller en beter.

Omgevingswet is uitgesteld naar 1 jan 2024. Versnelling kon daardoor nog niet bereikt worden.

Het omgevingsrecht is op gemeentelijk niveau inzichtelijk, voorspelbaar en gemakkelijk in het gebruik en geeft bestuurlijke afwegingsruimte.

Er zijn trainingen gegeven en er zijn handleidingen. Omdat het nieuwe wetgeving betreft is er nog geen sprake van voorspelbaarheid. Hoe de bestuurlijke afwegingsruimte uitpakt zal in 2024 gaan blijken, bijvoorbeeld als gevolg van jurisprudentie of best practices van andere gemeenten.

De leefomgeving staat op een samenhangende manier centraal in beleid, besluitvorming en regelgeving.

Bereikt. Aandacht voor samenhang tussen beleidsvelden, tussen gemeente en samenleving en focus op het kunnen leveren van diensten.

Doel: In 2024 hebben wij een Omgevingsvisie

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Wij geven vanuit de dialoog met de samenleving richting aan de omgevingsvisie.

Gedaan

Doel: Wij versnellen gewenste ruimtelijke ontwikkelingen door prioritering

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Wij zetten onze beschikbare ambtelijke capaciteit optimaal in op gewenste ruimtelijke ontwikkelingen

Wij werken op dit moment de prioritering uit. Daarbij starten wij met de uitvoeringsstrategie voor de woningbouw(versnelling).

Doel: Wij voeren gebiedspilots uit om te experimenteren met de Omgevingswet

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Twee gedragen integrale visies voor de gebieden Soerens Broek-Spankeren en De Beemd-Velperwaarden

We zijn op dit moment samen met de provincie en het waterschap bezig met het opstarten van de gebiedsvisie op basis van het beleidskader Energie en Landschap. Het budget is door ons als cofinanciering toegezegd aan Provincie en Rijk. .

De tweede gebiedsvisie komt voort uit de Omgevingsvisie Buitengebied. Ook hiervoor zijn we, samen met de provincie, gemeente Arnhem, gemeente Rozendaal, waterschap en natuurmonumenten, bezig met een integraal gebiedsproces waarin natuur, de wateropgaven, recreatie, landschap en cultuurhistorie bij elkaar komen en dient het budget als cofinanciering.

Bij het inhoudelijk opstarten van de projecten blijkt dat we met deze beide budgetten, naast een bijdrage van andere overheden (waaronder mogelijk het Rijk vanuit het NPLG) ook nog subsidie kunnen aanvragen bij provincie en RCE.

Volkshuisvesting

Resultaat

Voortgang

Doel: Terugdringen woningtekort

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Actueel bouwprogramma Woonvisie

Er is veel woonbeleid vastgesteld: woondeal 2.0, woonwagenbeleid, woonzorgvisie, uitvoeringsstrategie woningbouw, actualisatie woonvisie, nieuwe doelgroepenverordening en huisvestingsverordening.

Toename aantal reguliere woningen

Er zijn in 2023 bruto 11 woningen toegevoegd, er zijn 57 woningen onttrokken (sloop en samenvoeging), dus netto zijn er -46 woningen toegevoegd. Dit zijn te weinig woningen om de ambitie van minimaal 810 woningen  van 2023 t/m 2030 te realiseren.

Meer flexwoningen/CPO/bijzondere woonvormen

Projectleider flexwonen is gestart in 2023. Planning is 30 flexwoningen te realiseren  begin 2025.

Doel: Tegengaan van de tweedeling

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Meer balans in wijken en buurten

Er wordt sinds het vaststellen van de Woondeal 2.0 (maart 2023) ingezet op 30% sociale huur in de nieuwbouw. Door sociale huur met name in de veerkrachtige wijken te realiseren, komt er in de minder veerkrachtige wijken ruimte voor meer differentiatie. Sociale huur is nu gepland op de Admiraal Helfrichlaan, Imboslaan, de Kwekerij en IJsseldistrict. Ook is er een nieuwe doelgroepenverordening vastgesteld waardoor we beter kunnen sturen op locaties voor sociale huur en/of middenhuur en zorgen dat de woningen ook langdurig voor de doelgroep beschikbaar blijven.

Doel: Betaalbare, levensloopgeschikte en circulaire woningen

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Voldoende betaalbare woningen

Op de meest recente planningslijst is ruim 67% van de woningen betaalbaar. Met ook nog een aandeel onbekend qua prijsklasse in onze planningslijst waarbij we sturen op betaalbaar komt dit percentage uiteindelijk uit op 70%.

Meer levensloopgeschikte woningen

Omdat de nieuwbouw achter blijft, blijft ook het aantal toegevoegde levensloopgeschikte woningen achter. Met Vivare maken we afspraken hoe het aantal levensloopgeschikte woningen in de bestaande voorraad kan toenemen.

Meer doorstroming op de woningmarkt

De wooncoach heeft 39 hulpvragen opgepakt in 2023 waarvan in totaal 6 tot een verhuizing hebben geleid.

Stimuleren circulaire woningbouw

Bij nieuwe initiatieven wordt aandacht gevraagd voor de circulaire impactladder. Ook is er een regionaal plan van aanpak gemaakt voor meer circulaire en conceptuele bouw, waar wij bij aanhaken.

Doel: Veerkrachtige, duurzame wijken en dorpen

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Integrale wijkvisie Stenfert Dieren

Op dit moment wordt er in Stenfert gewerkt vanuit een gezamenlijke uitvoeringsagenda. Daarbij zetten we in op kortere lijnen tussen inwoners en gemeente. We ondersteunen de wijk bij opfleurdagen en samen eten (dit wordt inmiddels door de wijk zelf georganiseerd). Daarnaast hebben we samen met Vivare opdracht gegeven aan bureau Inbo om een ruimtelijke agenda en een ontwikkelvisie op te stellen. Daarmee gaan we kijken welke ingrepen we kunnen doen vanuit de aantrekkelijke woonwijk, de openbare ruimte en de duurzame wijk om andere principes zoals kansen voor iedereen en samenredzame wijk te versterken. In de zomer van 2024 wordt dit afgerond.

Betere woningmix in minder veerkrachtige wijken

Er wordt een  ontwikkelvisie gemaakt voor Stenfert, waar een betere woningmix onderdeel van uitmaakt. Ook stimuleren we het toevoegen van sociale huurwoningen in meer veerkrachtige wijken, zoals in het nieuwe IJssel District, Imboslaan en Admiraal Helfrichlaan. Met het toevoegen van sociale huurwoningen in meer veerkrachtige wijken is het ook mogelijk om in onze minder veerkrachtige wijken (Dieren Stenfert, Rheden West en Velp Zuid) de sociale huurvoorraad te laten afnemen. Een uitruil is dan aan de orde.

Meer opwek duurzame energie

Aantal woningen met zonnepanelen is toegenomen van 15% naar 21%.

Besparen op energiegebruik

SPUK-Nationaal Isolatie Programma is aangevraagd en toegekend (1,6 miljoen voor de periode 2024-2026) voor het verduurzamen van de woningen met een label EFG en een WOZ waarde onder de 429.000. Woning eigenaren mogen 1 of 2 maatregelen nemen (glas, vloer, dak, ventilatie). Het gaat om 2500-4000 euro per woning. Vivare heeft eind 2023 het Plan van Aanpak uitgewerkt om alle EFG-labels uit te faseren voor 2028. In 2024 worden 100 woningen in de gemeente Rheden versneld aangepakt.

Economische ontwikkeling

Resultaat

Voortgang

Doel: Het aantrekkelijk houden van het vestigingsklimaat voor ondernemers door ruimte te bieden om mee te bewegen met nieuwe ontwikkelingen

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

In 2023 ligt er een gedragen herinrichtingsplan voor een aantrekkelijker winkelgebied Velp (Hoofdstraat) dat zorgt voor aantrekkelijk gebied

Conform de bestuurlijke speerpunten is de planning dat we 2023 gebruiken voor uitlijnen van het proces. In 2024 willen we komen tot een gedragen herinrichtingsplan. De ambitie is nog steeds om in 2024 te komen tot een gedragen herinrichtingsplan. Het risico is aanwezig dat dit vertraging oplevert en een doorloop heeft naar 2025.

De ambitie is het aantal bedrijven, passend bij de gemeente Rheden, te laten stijgen

Het aantal bedrijven en de werkgelegenheid is in 2023  t.o.v. 2022 gestegen.

Het aantal leegstaande panden op werklocaties (bedrijventerreinen en winkelgebieden) is gedaald met 2%

De leegstand is niet gedaald met het beoogde percentage. De leegstand is ten opzichte van 2022 op hetzelfde niveau gebleven.

In 2023 vinden er minimaal 3 projecten plaats binnen de Triple Helix VeluwezOOOm- samenwerking

Binnen de lokale Triple Helix samenwerking zijn meerdere activiteiten uitgevoerd:
1. Wekelijkse open coffee bij het Astrum College
2. Samenwerking onderwijs, ondernemers en overheid bij het Wijn Festival in De Steeg
3. Diverse projecten uitgevoerd op het gebied van leefbaarheid en groen.

Doel: We stimuleren de verduurzaming van bedrijven

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

Alle relevante kantoren zijn gecontroleerd op de verplichting van energielabel C per 1 januari 2023

EPBD3 is structureel opgenomen in vth-uitvoeringsprogramma Leefomgeving 2024

EPBD3 bleek niet te vertalen in concreet toezicht (landelijke conclusie). Zomer/najaar 2023 komt de richtlijn EPBD4. Dan proberen we (de regio) het opnieuw. Concrete activiteiten nemen we mee in UP 2024. Ofwel kleine aanpassing in plan, maar wel volgens planning vooralsnog.

Stimuleringsmogelijkheden via vth voor circulaire bedrijfsvoering voor gemeente helder en vertaald naar activiteiten.

ODRA heeft afgelopen winter een pilot circulaire economie gedaan met partners, met als resultaat een aanzet voor mogelijke activiteiten. Deze aanzet neemt ODRA mee in haar in de zomer 2024 op te stellen meerjarenprogramma.

Meer opwek duurzame energie

Doel: Wij streven ernaar om de werkgelegenheidsontwikkeling op of boven het niveau te hebben van het Gelderse gemiddelde

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

Het aantal banen in de gemeente te laten stijgen met 1,3% t.o.v. 2022 (18050: bron: PWE Gelderland 2020) in 2022

De ontwikkeling van de werkgelegenheid zal naar verwachting afwijken van het Gelderse gemiddelde.
Dit heeft o.a. te maken met het feit dat de uitbreidingscapaciteit (nieuw areaal) binnen de gemeente Rheden beperkt is.

In 2023 wordt bij alle lokale ondernemersorganisaties (bijv. ondernemersverenigingen) het belang van inclusiviteit en de rol van de werkgevers besproken.

Doel: Stijging van het aantal overnachtingen in de gemeente Rheden

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

Het aantal overnachtingen is gestegen ten opzichte van 2022

De verwachting is dat het aantal overnachtingen in 2023 hoger ligt dan in 2022.

Minder verkeersbewegingen door stimulering meerdaags verblijf

De nieuwe toeristische en recreatieve visie zal ondersteunend zijn aan minder verkeersbewegingen, evenals de uitvoering van het Masterplan Veluwezoom en de monitoring door mobiliteit. Onder andere uit de monitoring zal gaan blijken welke resultaten gehaald kunnen gaan worden.

Circulaire economie

Resultaat

Voortgang

Doel: Gemeente Rheden geeft het goede voorbeeld op het gebied van circulair inkopen.

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

De interne organisatie is geïnformeerd over het belang/noodzaak van circulair inkopen.

Er wordt over gecommuniceerd met de interne organisatie

Doel: Ondernemers zijn zich bewust van de kansen op het gebied van circulaire economie

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

Het begrip circulariteit en de kansen die hierbij behoren zijn onder de aandacht gebracht van alle ondernemersverenigingen.

Dit is gedaan

Doel: Het scheidingspercentage afval bedraagt minimaal 75%.

Portefeuillehouder: Ronald Ter Hoeven

Inzichtelijk is gemaakt met welke maatregelen het scheidingspercentage verhoogd kan worden.

Dit is gedaan

Biodiversiteit, erfgoed en landschap

Resultaat

Voortgang

Doel: We werken aan het behouden en verbeteren van de biodiversiteit in de gemeente Rheden

Portefeuillehouder: Paul Hofman

We ondersteunen initiatieven vanuit de samenleving

Daar waar mogelijk ondersteunen we deze initiatieven

(nieuw)

We beheren zo natuurvriendelijk mogelijk, en geven hierin het goede voorbeeld

Er wordt zo natuurlijk mogelijk beheerd

Bewustwording, we gaan de zichtbaarheid, bekendheid en het maatschappelijk bewustzijn over biodiversiteit vergroten.

Aan de hand van het vastgestelde biodiversiteitsplan werken wij hier aan

Alle ruimtelijke ontwikkeling leveren een bijdrage aan de biodiversiteit.

De ontwikkeling van het puntensysteem is opgepakt maar nog niet afgerond.
Het soortmanagementplan (SMP) is niet in 2023 gereed, omdat provincie vooralsnog geen juridische basis voor gebiedsontheffingen biedt.

Doel: Het beheer van het Rozendaalse Veld is gericht op bescherming en versterking van de natuurwaarde

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Revitalisering Beekhuizense bossen

Wij hebben de kans om deze revitalisering voor een groot deel door de provincie te laten subsidiëren. Die subsidieaanvraag is door ons ingediend en nog bij de provincie in behandeling. De uitkomst daarvan is bepalend voor de wijze waarop wij zowel de voorbereiding als de uitvoering van deze revitalisering (kunnen) gaan vormgeven. Daarom hebben wij de revitalisering van dit bosvak uitgesteld naar 2024 in afwachting van de uitkomsten van de subsidieaanvraag bij de provincie.

Doel: Het beschermen, versterken en verbinden van het Rhedens landschap.

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Wij stellen een landschapsuitvoeringsprogramma op.

Dit wordt in 2024 opgeleverd. De resultaten van een aantal gebiedsprocessen die in 2023 zijn opgeleverd en de eerste versie van Omgevingsvisie moeten worden afgewacht.

Toename realisatie landschapsprojecten van derden.

Er is een toename van deze initiatieven

Doel: Het erfgoed is in goede staat

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Aanvragen worden tijdig en kundig afgehandeld en bij de uitvoering worden eigenaren deskundig begeleid.

Aanvragen worden tijdig behandeld. Ruim 250 beoordelingen (cultuurhistorie en archeologie) zijn in 2023 afgehandeld.

We borgen de instandhouding van erfgoed via de Omgevingsvisie.

Binnen het proces van de Omgevingsvisie wordt input gegeven om de erfgoedwaarden en beleid te borgen in het eindresultaat.

We reiken jaarlijks een Erfgoedprijs uit.

Door personele omstandigheden is in 2023 geen Erfgoedprijs uitgereikt.

We gaan aanwezig erfgoed uit 1573 onder de aandacht brengen in het kader van Rheden 450 jaar.

In het jubileumjaar zijn diverse activiteiten en projecten gerealiseerd waarin ons erfgoed wordt gevierd. Onder andere: scheurkalender 450 jaar Rheden, fototentoonstelling 'Muurankers en Gevelstenen', verjaardagskalender zeefdrukken erfgoedlocaties en de hologramvitrine met de vondsten van de Velpse goudschat.

Doel: We zetten erfgoed in voor het behalen van gemeentebrede doelen.

Portefeuillehouder: Paul Hofman

We adviseren 40 monumenteneigenaren over de verduurzaming van hun pand.

In 2023 hebben 10 monumenteigenaren gebruik gemaakt van de DuMo-coach, waarmee het aantal adviesgesprekken binnen het project op 120 komt te staan. Daarnaast is er gestart met het vervaardigen van een detailboek (i.s.m. Ede en Arnhem) om vergunningaanvragen voor eigenaren makkelijker te maken.

Jaarlijks wordt minimaal één cultuurhistorische analyse opgesteld als onderlegger voor de integrale wijkaanpak.

Voor Ellecom is in het kader van de gebiedsgerichte aanpak voor verduurzaming historische panden in Ellecom een cultuurhistorische analyse opgesteld.

We voeren samen met de vijf andere Veluwezoomgemeenten het Cultuur- en Erfgoedpact Veluwezoom vol Verhalen uit.

In 2023 is het belevingsobject bij de Oliemolen in Eerbeek gerealiseerd. De overige 8 belevingsobjecten worden in 2024 gerealiseerd. In Rheden zullen in april 2024 twee belevingsobjecten geplaatst worden.

We ondersteunen de initiatiefgroep in Ellecom bij de organisatie van twee kennisbijeenkomsten over de verduurzaming van historische panden.

Het doel was de ondersteuning van twee kennisbijeenkomsten. Dit ging uit van provinciale subsidie medio 2023. Het besluit over de provinciale subsidie werd echter pas eind september 2023 genomen. In verband daarmee zijn de kennisbijeenkomsten doorgeschoven naar 2024. De eerste heeft plaatsgevonden in februari 2024. Het project loopt tot eind 2025 en voorziet in meerdere kennisbijeenkomsten.

Doel: We ontsluiten erfgoedinformatie voor iedereen.

Portefeuillehouder: Paul Hofman

Een integrale gebiedsatlas (inclusief gebiedsgenese).

De gebiedsgenese is eind 2023 vertraagd door capaciteitsproblemen. Dit product duurde langer dan voorzien om te maken. Omdat het een nieuw product is, was het maken van een tijdsinschatting lastig. De genese wordt in 2024 afgerond. De gebiedsatlas wordt in fases vanaf 2024 ontsloten.

We hebben alle beschermde monumenten na screening ingevoerd in de digitale database

Alle gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten (met beperkte basisinformatie) zijn in de database ingevoerd.

We ontsluiten in 2023 -450 jaar Rheden- bij wijze van pilot één archeologische vindplaats via virtual reality.

Niet gerealiseerd. Betreft project in samenwerking met Rhedelijk Cultureel. De benodigde cofinanciering kon niet worden gevonden.

Samen met Stichting Rheden op de Kaart ontsluiten we 1.000 Points of Interests via een vernieuwde website

Het design is vastgesteld. Er wordt gewerkt aan het functioneel ontwerp en de datakoppeling.

We actualiseren de archeologische waardenkaart.

In overleg met regio is opdrachtnemer gevonden. Afspraken omtrent opdrachtomschrijving en planning zijn in de maak.

Inrichting en beheer openbare ruimte

Resultaat

Voortgang

Doel: We vervangen/herinrichten de openbare ruimte als object aan het einde is van zijn levensduur is, of er sprake is van gewijzigde inrichting en/of functie

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In alle projecten en het beheer passen we een integrale aanpak toe en nemen expliciet klimaatadaptieve maatregelen mee

Het klimaatadaptiever en waterrobuuster maken van de leefomgeving is een belangrijk doel in de projecten. Hiervoor wordt gekeken naar mogelijkheden om problemen met water op straat tegen te gaan of te voorkomen. In de Oranjebuurt en de wijk Stenfert in Dieren worden hiervoor infiltratieriolen aangebracht. Bij de Oranjeweg in Rheden wordt ook een infiltratieriool aangebracht en is hiervoor een strook groen naast de weg zo ingericht dat bij heftige regenval het regenwater in deze strook kan stromen, zodat het geen overlast op de weg veroorzaakt. Hittestress wordt verminderd door waar mogelijk bomen en beplanting toe te voegen door bijvoorbeeld het verwijderen van verharding die niet nodig is. Daarnaast worden ook initiatieven ontwikkeld om bewoners te stimuleren hun tuinen te vergroenen.

Voor de herinrichting en vervanging binnen de openbare ruimte worden de verschillende planningen van water en riolering (WTPO), wegen, groen, spelen, verkeersveiligheid, woningbouw, geprioriteerd

Om een integrale aanpak te realiseren worden de betrokken disciplines (Water en riolering, Wegen, Groen, Spelen, Verkeer en Klimaatadaptatie) vanaf het begin van het project bij de voorbereiding betrokken. Zo worden de planningen, wensen en onderhoudsbehoeften op elkaar afgestemd. Tevens wordt gekeken naar de meldingen, die van de bewoners zijn binnengekomen. Waar mogelijk worden ook deze in het project meegenomen. Hierdoor kunnen mensen en middelen effectiever en efficiënter ingezet worden en worden meekoppelkansen optimaal benut.

Doel: In het beheer en inrichting van de openbare ruimte geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of inwoners met inkomensondersteuning de mogelijkheid om werkervaring op te doen

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

Bij de werkzaamheden in de openbare ruimte leiden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of inwoners met inkomensondersteuning op naar werk, door ze een plek te bieden waar zij in een veilige omgeving werkervaring op kunnen doen

In 2023 zijn hebben we met 6 Garantiebanen bijgedragen aan het te behalen quotum in de Wet banenafspraak. Ook zijn er 5 beschutte werkplekken en 4 werkervaringsplekken ingevuld. In verschillende herinrichtingsprojecten is SROI toegepast. We hebben 6 studenten/leerlingen begeleid in hun stage en/of afstudeeropdrachten binnen het beheer en inrichting van de openbare ruimte.

Doel: We werken aan het zoveel mogelijk beperken en voorkomen van wateroverlast, hitte- en droogtestress

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In 2023 verminderen we het % asfalt in de openbare ruimte ten opzichte van 2022

Het uitgangspunt is om waar mogelijk asfalt te vervangen door een elementenverharding. Dit gebeurt met name in de woonwijken. Hierdoor worden het asfalt in de woonwijken bij een herinrichting vervangen door stenen.
In de periode van 2023 tot 2025 worden hierdoor de rijbanen in de Oranjebuurt in Dieren voorzien van een elementenverharding. In 2023 is het asfalt in de Kastanjelaan in Velp vervangen door stenen.

In 2023 verminderen we in projecten de m2 verhard oppervlak met gemiddeld 10%

Daar waar mogelijk wordt verharding vervangen door groen, door de beperkte openbare ruimte is het met name in de oudere (bestaande) wijken niet altijd haalbaar om 10% vergroenen In 2023 zijn o.a. de volgende projecten gerealiseerd, de Harderwijkerweg in Dieren (toevoeging in de vorm van beplanting en bomen) Totaal vergroening 1248 m2 (bestaande uit 700 m2 trottoir, 228 m2 parkeervakken en 320 m2 midden geleiders niet meer toegepast), De Kastanjelaan in Velp (toevoeging in de vorm van een haag aan de spoorzijde) Totaal vergroening 200 m2 (bestaand uit 200 m2 tegelpad niet meer toegepast); En de Oranjebuurt in Dieren (toevoeging in de vorm van beplanting en bomen) Totaal vergroening 4032 m2 (bestaand uit 4032 m2 tegelpad niet meer toegepast).

Doel: Kinderen en jongeren in de gemeente Rheden spelen volop buiten. Daarvoor zijn er voldoende, uitdagende en gevarieerde speelplekken in de openbare ruimte.

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

We willen dat kinderen vaker en langer buiten spelen.

In 2023 is de Buurtspeelplaats Spankeren gerealiseerd en is het participatietraject opgestart voor de buurtspeelplaats Willem Alexander plein in Velp. Daarnaast zijn er verschillende speelplaatsen heringericht o.a. speelterrein Huygenslaan Dieren, een speelplaats bij Hotel De Roskam (Oekraïne) en 3 nieuwe speeltoestellen op de natuurspeelplaats Velp Noord. Het geplande Johan Wagenaarplein is bij nader inzien toch minder geschikt als buurtspeelplaats, de multi-sportcourt locatie ligt te dicht op de woningen. De voorbereidingen van de buurtspeelplaatsen Burg. Brandplein (Velp) en Speenkruidstraat (Rheden) zijn opgestart, maar de realisatie schuift door naar 2024.

In 2023 is gestart met wekelijkse wijksport- en spelactiviteiten op 5 plekken in Velp, om kinderen te stimuleren buiten te spelen. In 2024 breiden we dit uit naar Dieren en Rheden.

Doel: We willen onze inwoners beter informeren en inspireren om klimaatadaptief te handelen via watisjouwrheden.nl

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In 2023 heeft de gemeente Rheden een communicatiestrategie voor klimaatadaptatie en water (integrale aanpak)

Er is gestart met het werken aan de uitbreiding van watisjouwrheden.nl voor de thema’s klimaatadaptatie en biodiversiteit. Naar verwachting is het resultaat in 2024 online.
Onder andere via watisjouwrheden.nl is het nieuws over de 3-30-300 kaarten en de bomen-uitdeel-actie gedeeld.

Doel: In het beheer en de inrichting van de openbare ruimte betrekken we onze inwoners

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

Betrokken inwoners die een bijdrage leveren aan hun invulling van de woon en leefomgeving door opruimen van zwerfafval en adoptie van groen, afvalbakken en plantsoenbanken

De groenadoptie is 2023 uitgebreid met meer dan 6%, van 30.000 m2 naar 32.000 m2;
In 2023 is 37% van het totale areaal (150 afvalbakken/dispenser/hondenbak) geadopteerd.
In 2023 is 9% van het totale areaal (39 plantsoenbanken/picknick set) geadopteerd.

Van de "Ik Buurt Mee" bewonersinitiatieven worden er 30% gerealiseerd binnen groen, spelen en wegmeubilair

29% van alle Ik buurt mee! initiatieven is gerealiseerd binnen groen en grijs (w.o. wegmeubilair), 13% is gerealiseerd binnen spelen en sport.

Right to Challenge

Er zijn in 2023 geen bewonersinitiatieven binnengekomen in het kader van right to challenge. Wel is het aantal deelnemers aan groenadoptie toegenomen.

Doel: We ondersteunen Operatie Steenbreek en initiatieven derden

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In 2023 heeft de gemeente circa 6 tot 8 aanvragen van inwoners i.k.v. Operatie Steenbreek gefaciliteerd

In 2023 zijn 5 initiatieven vanuit Operatie Steenbreek ondersteunt.

In 2023 hebben we 3 initiatieven voor een klimaatbestendige inrichting van de leefomgeving ondersteund.

Ten aanzien van initiatieven door derden, voor een klimaatbestendige inrichting van de leefomgeving, voor locaties die niet zijn opgenomen in het uitvoeringsprogramma van het Watertakentakenplan Olburgen 2023-2027, zijn de volgende o.a, initiatieven te benoemen:
- Een trottoir in de Wurfbainlaan in Rheden is opgeheven en vervangen door beplanting. De bewoners onderhouden   gezamenlijk deze nieuwe groenstrook (groenadoptie)
- De voorbereidingen voor het mogelijk vergroening in de Groenestraat Rheden zijn opgestart, dit proces loopt nog.

Doel: De gemeente Rheden streeft met haar openbare verlichting veiligheid voor haar inwoners na. Op het gebied van duurzaamheid wil zij verder stappen zetten, door te investeren in energiebesparende LED-armaturen met dimmodules

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

De gemeente gaat door met het verdere verlaging van het energieverbruik van de OVL.

IIn 2023 hebben we ons ingezet op verdere verduurzaming van het areaal door 187 armaturen te upgraden naar dynamisch Ledverlichting in het buitengebied. Naast verduurzaming zorgt de gekozen verlichting ook voor een verbeterde leefomgeving van onze fauna in het buitengebied. Deze aan fietspaden geplaatste verlichting heeft een energiebesparing gerealiseerd van 16.800 kWh per jaar. Dit betekende dat in 2023, 74% (5466 armaturen) van ons totale areaal van 7.341 armaturen in de gemeente Rheden was voorzien van Ledverlichting, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van circa 59% in een benchmark met 79 andere gemeenten.

Doel: We stellen een lokale klimaatadaptatiestrategie (LAS) op

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In 2023 wordt het inhoudelijke proces gestart om de LAS op te stellen

LAS schuift door 2024. Door de verschuiving van het proces van de LAS, kan mede de input uit de dorpsgesprekken van de omgevingsvisie en de duurzaamheidsagenda worden meegenomen.

Doel: We beheren en onderhouden de openbare ruimte en zorgen voor een duurzame, schone, hele en veilige woon-, werk- en leefomgeving

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

Het beheer en onderhoud richt zich op het minimaal veilig en functioneel houden van de openbare ruimte. We onderhouden bijna de hele openbare ruimte op minimaal een CROW-niveau B (basis). Wegen op minimaal CROW-niveau C (laag)

Op basis van monitoring de openbare ruimte voldeed minimaal 90% aan de CROW kwaliteitsnormering B (basis). Uitzondering is wegen, deze is vastgesteld op CROW kwaliteitsnormering C (laag) en ook deze voldeed op basis van monitoring voor minimaal 90% aan dit niveau.

Doel: We zorgen voor schoon water in het kader van goed, toekomstbestendig stedelijk waterbeheer

Portefeuillehouder: Dorus Klomberg

In 2023 wordt 1500 m1 gescheiden stelsel gerealiseerd

In 2023 hebben we 500 m1 gemengde riolering afgekoppeld door een gescheiden stelsel aan te leggen.
Het leek niet mogelijk (doelmatig) om in meer projecten die in uitvoering zijn het hemelwater af te koppelen.
Vanwege beperkte bezetting en/of verloop onder personeel zijn minder projecten in uitvoering en is meer tijd nodig om tot uitvoering te komen.

Mobiliteit en infra

Resultaat

Voortgang

Doel: We bouwen aan een verkeersveilige, bereikbare en op een duurzame mobiliteit ingerichte woon-, werk- en leefomgeving

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Toetsen van de gefaseerde aanpak in overwegbeveiliging door de spoorwegbeheerder

Voorbereiding en verdere uitvoering van Verbeterprogramma Overwegen van ProRail (Biljoen, Begraafplaats/Jeugdland, Schaarweg). Overweg Lentsesteeg is tijdelijk afgesloten en de projectscope is gewijzigd naar een beveiligde overweg.

Een actuele visie op (duurzame) mobiliteit

In de zomer is met een raadsinformatiebrief geïnformeerd over de status van de Mobiliteitsvisie. Door de komst van de Omgevingswet moet de Mobiliteitsvisie integraal in de Omgevingsvisie landen. Dit heet Bouwsteen Mobiliteit. Vervolgens is met de technische agendacommissie van de raad bepaald dat er toch een startnotitie voor de Bouwsteen Mobiliteit moet komen. Deze Startnotitie is in concept opgesteld en ligt in het voorjaar van 2024 voor ter behandeling in de gemeenteraad.

We vergroten de laadinfrastructuur voor motorvoertuigen

De locaties zijn aangewezen en besluitprocedures afgerond. De fysieke uitvoering van de laadpalen zelf heeft wel enige vertraging, omdat het Vattenfall in Charge niet altijd is gelukt om laadpalen te plaatsen. Sinds Q4-2023 worden in onze gemeente weer laadpalen geplaatst. In totaal zijn er 8 laadpalen geplaatst. Op 3 locaties kon geen laadpaal geplaatst worden wegens overbelasting op het laagspanningsnet (netcongestie).

Bevorderen van de verkeersveiligheid in de wijken en waar mogelijk in de bebouwde kom 30km zones instellen

Verkeerseducatie is actief gepromoot, er zijn voorlichtingen gegeven en het praktisch verkeersexamen is georganiseerd. Na de schoolvakanties zijn bij basisscholen snelheidsdisplays opgehangen. Verdere voorbereidingen uitvoering 30 km-zones heeft plaatsgevonden.

Doel: We toetsen leefbaarheidseffecten omtrent goederenvervoer en externe veiligheid via spoor- en waterwegen.

Portefeuillehouder: Gea Hofstede

Input leveren en toetsen op ontwikkelingen en planvorming inzake het (spoor)goederenvervoer in ambtelijk en bestuurlijk samenwerkingswerkverband

We hebben bestuurlijk overleg gevoerd over spoorgoederenvervoer. Op initiatief van de gemeente Rheden sluiten we aan bij het overleg van de gemeenten langs de IJssellijn en Twentelijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 14:18:47 met de export van 07/15/2024 14:14:50